Informujemy, że Podprogram 2018 rozpoczyna się od sierpnia 2018 i będzie trwać do czerwca 2019.

Kryterium dochodowe uprawniające do skorzystania z pomocy tj. 1268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej 1028 PLN dla osoby w rodzinie

Natomiast w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz.U. z 2018 r. poz. 1358), od dnia 1 października 2018 r., kryterium dochodowe wynosi odpowiednio:

  • 1402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej,
  • 1056 PLN dla osoby w rodzinie.

      Kwalifikowanie osób i rodzin do uczestnictwa w Programie odbywa się przez Ośrodki Pomocy Społecznej, które wydają osobom zainteresowanym skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej.

W Podprogramie 2018 limit artykułów żywnościowych na 1 osobę wynosi 49kg i obejmuje następujące produkty:

  • Artykuły warzywne i owocowe

                 .  ·        Groszek z marchewką 3,60 kg.

  • Fasola biała 3,60 kg.
  • Koncentrat pomidorowy 1,60 kg.
  • Buraczki wiórki 1,05 kg.
  • Powidła śliwkowe 1,80 kg.

2)      Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny 4,5 kg.
  • Makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg.
  • Ryż biały 3 kg.
  • Kasza gryczana 1,5 kg.
  • Herbatniki maślane 0,8 kg.

3)      Artykuły mleczne

  • Mleko UHT 7 l.
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg.

4)      Artykuły mięsne

  • Szynka drobiowa 3 kg.
  • Szynka wieprzowa mielona 2,1 kg.
  • Pasztet wieprzowy 0,64 kg.
  • Kabanosy wieprzowe 0,36 kg.
  • Filet z makreli w oleju 1,7 kg

5)      Cukier

  • Cukier biały 4 kg.
  • Miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg.

6)      Tłuszcze

  • Olej rzepakowy 4 l.

7)      Dania gotowe

  • Gołąbki w sosie pomidorowym 1,70 kg.

 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wisznicach  informuje, iż dla beneficjentów korzystających z pomocy żywnościowej w ramach powyższego Programu będą prowadzone w ramach działań towarzyszących: warsztaty psychologiczne, warsztaty kulinarne i warsztaty edukacyjne, w okresie od 1 listopada 2018r. do 28 lutego 2019r.